LL-Förlaget är en del av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.

Myndigheten för tillgängliga medier logotyp

LL-Förlaget är en del av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.

Nytt om lättläst

Här samlar vi nyheter och artiklar som handlar om läsning och lättlästa böcker.

Författarporträtt: Charlotta Kåks Röshammar

Charlotta Kåks Röshammar är aktuell med den nya lättlästa boken Att jobba i Sverige. Läs författarporträttet på Charlotta Kåks röshammar.

Författarporträtt: Josephine Selander

Josephine Selander har skrivit en lättläst yogabok som i text och bild presenterar olika positioner. Läs författarporträttet på Josephine Selander.

Ta del av två nya rapporter

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har tagit fram två nya rapporter: Frasanpassat radfall och I huvudet på en lättlästförfattare och två lättlästredaktörer. Du hittar båda rapporterna på mtm.se.

Fransanpassat radfall, (PDF, 2,3 Mb, öppnas i nytt fönster). 

I huvudet på en lättlästförfattare och två lättlästredaktörer, (PDF, 2,4 Mb, öppnas i nytt fönster).

LL-förlagets Ann Gomér vann Lättlästpriset 2023 för sin bok Rockfesten

Lättlästpriset har delats ut sedan 2020, och är Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris för lättlästa böcker. Lördagen den 14 oktober utsågs Ann Gomérs Rockfesten till 2023 års bästa lättlästa bok.

– Det finns inget annat pris som är bättre än detta, så något har jag ju gjort rätt. Och det här priset sätter lättlästa böcker på dagordningen på ett jättebra sätt, säger Ann Gomér.

Läs mer i pressmeddelandet på Mynewsdesk, (öppnas i nytt fönster).

Eli Åhman Owetz vann Lättlästpriset 2022

Eli Åhman Owetz och hennes bok Sköna Maj har tilldelats Studieförbundet Vuxenskolans Lättlästpris 2022!

Motiveringen till lättlästpriset lyder:
 ”Sköna Maj är en underbar bok runt en äldre kvinna som upplever en ovanlig dag på väg hem från frisören. Som läsare rörs och berörs vi av hennes äventyr, och även om det är en klassisk kärlekshistoria, så är den här varianten en vi aldrig läst förut. Det är nya vändningar hela tiden, och många hjärtliga skratt. Språket är rikt, lättillgängligt och omsorgsfullt genomarbetat, med ordval som utmanar läsaren på en överkomlig nivå.”

Författaren Eli Åhman Owetz intervjuades om vinsten i Klartext:

Johan Werkmäster vann Lättlästpriset 2021

Studieförbundet Vuxenskolans lättlästpris gick till Johan Werkmäster för hans lättlästa bearbetning av Vilhelm Mobergs bok Sista brevet till Sverige. 

Jag är glad, hedrad och stolt. Vid sidan av mitt vanliga författarskap har jag skrivit lättlästa böcker sedan slutet av 1980-talet. Det har blivit ungefär tio egna böcker och runt 50 bearbetningar av andra författares verk. Att vinna Lättlästpriset känns därför stort och speciellt för mig, säger Johan Werkmäster.

Läs mer om Johan Werkmäster och Lättlästpriset på mtm.se (öppnas i nytt fönster).