Nytt om lättläst

Här samlar vi nyheter och artiklar som handlar om läsning och lättlästa böcker.

Johan Werkmäster vann Lättlästpriset 2021

Studieförbundet Vuxenskolans lättlästpris gick till Johan Werkmäster för hans lättlästa bearbetning av Vilhelm Mobergs bok Sista brevet till Sverige. 

Jag är glad, hedrad och stolt. Vid sidan av mitt vanliga författarskap har jag skrivit lättlästa böcker sedan slutet av 1980-talet. Det har blivit ungefär tio egna böcker och runt 50 bearbetningar av andra författares verk. Att vinna Lättlästpriset känns därför stort och speciellt för mig, säger Johan Werkmäster.

Läs mer om Johan Werkmäster och Lättlästpriset på mtm.se (öppnas i nytt fönster).

 

Internationell konferens om lättläst (IELD 2021)

Den 27–28 maj höll Johannes Gutenberg University of Mainz en internationell konferens om lättläst. Konferensen var helt digital och skapade dialog, diskussion och utbyte av erfarenheter mellan olika länder inom området lättläst, tillgängligt och begripligt språk.
Läs mer om den internationella konferensen för lättläst (öppnas i nytt fönster)

Fler författare borde inspireras av den lättlästa litteraturen

Lättlästlitteraturen har på vuxit på senare och nu har även författaren Johanna Lindbäck gett sig in i genren med målet att trots begränsningen skapa litteratur med liv.
Observera att inloggningsuppgifter till Sydsvenskan krävs för att läsa artikeln.
Fler författare borde inspireras av den lättlästa litteraturen - läs artikeln här (öppnas i nytt fönster)

Vad gör en text lättläst?

På Bokmässan 2020 i seminariet ”Skolbiblioteket – Elevens guide i bokskogen” föreläste professor Åsa Wengelin om vad som gör en text lättläst. Hon lyfte att det bara är läsaren som kan avgöra om en text är lättläst eller inte. Faktorer som avgör är bland annat intresse och förkunskaper. Se föreläsningen på UR Samtiden:
Skolbibliotekarien - elevens guide i bokkatalogen (öppnas i nytt fönster)

Lättlästa nyheter i kampen mot afasi

På Alma folkhögskola studerar bland annat människor som fått afasi efter en stroke. För dem har ett viktigt arbetsredskap blivit den lättlästa tidningen 8 Sidor.
Läs reportaget om hur läraren Cristina Adriana Negutz använder lättläst i undervisningen (öppnas i nytt fönster)

Hur skriver man tillgängliga recept?

LL-förlaget har tillsammans med författaren Mia Öhrn, Begripsam och läsare i behov av lättläst undersökt hur man kan skriva recept så att de blir lätta att läsa och följa.
Läs mer om vad vi kom fram till här (öppnas i nytt fönster)

"Vi fick vältra oss i dåtiden"

Jag tar upp boken När jag var ung av Mats Ahlsén där jag sitter i solstolen i mormor och morfars trädgård. Morfar sitter på kanten av sin stol, ett par meter bort. Jag slår upp boken på måfå och möts av en bild på förväntansfulla barn i en biosalong.
Läs reportaget om boken "När jag var ung" här (öppnas i nytt fönster)

Artikel av Monica Reichenberg

Monica Reichenberg har skrivit en artikel om kulturella aktiviteter i böcker med unga karaktärer med funktionsnedsättningar. Bland de undersökta titlarna finns många lättlästa böcker riktade till både barn, ungdomar och vuxna. Reichenberg kommer fram till att böckerna främst visar på karaktärer som tar del av kultur med låg status, där utövaren ofta är en passiv konsument.
Ladda hem Monicas Reichenbergs artikel som PDF här (öppnas i nytt fönster)

Nya förlaget fokuserar på lättläst

Efterfrågan på lättläst litteratur ökar stadigt. Som en följd av det börjar fler förlag få upp ögonen för lättläst. Ett av dem är Bonnier som nu lanserar sitt nya lättlästa förlag Hedvig.
Läs mer om det nya lättlästa förlaget Hedvig här (öppnas i nytt fönster)

LL-förlaget med två finalister i Sveriges första lättlästa pris

Av totalt sex nominerade har LL-förlaget två finalister som har chans att vinna i Sveriges första lättlästa pris. De böckerna som LL-förlaget är nominerade med är "Finns i sjön" av Martin Engberg och "Nybyggarna" av Vilhelm Moberg, bearbetad av Johan Werkmäster.
Läs mer om de nominerade här i ett pressmeddelande (öppnas i nytt fönster)

”Skräck och kärlek känns oerhört mycket”

Emma Frey-Skøtt har lovordats för sitt sätt att skriva lättläst, senast för skräckhistorierna i boken Ögat. I sin nya bok Hjärtat står kärleken i centrum.
Läs intervjun med Emma Frey-Skøtt här (öppnas i nytt fönster)

Studieförbundet vuxenskolan instiftar lättläst-pris

Studieförbundet Vuxenskolan (SV) instiftar ett litteraturpris för lättläst med namnet ”Studieförbundet Vuxenskolans lättläst-pris”. Priset är om 50 000 kronor med utdelning varje år och priset ges till författare och återberättare av nyligen utgiven litteratur på lättläst. 

Läs pressmeddelandet här

Att skriva Sveriges historia lättläst

Bengt Fredrikson, chefredaktör för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor och författare till flera böcker på lättläst om historia och historiska personer. Nu är han aktuell med Sveriges historia – Från istid till EU. Vi ställde honom fem frågor.
Läs intervjun med Bengt Fredrikson (öppnas i nytt fönster)

Hur gör man lättläst av Vilhelm Moberg?

Att återberätta en klassiker så att det blir enkelt att läsa och förstå. Det behöver inte nödvändigtvis vara lätt att göra. Cecilia Davidsson och Johan Werkmäster berättar om hur en kär klassiker blev lättläst.
Läs intervjun med Cecilia och Johan (öppans i nytt fönster)

Hur var det att bearbeta Nya Testamentet till lätt svenska?

− Det var fantastiskt lärorikt. Jag lärde mig mycket om bibelberättelserna, historia och om de olika typerna av texter som finns i Nya testamentet. För en skribent är Bibeln en rik skatt att ösa ur när det gäller språk och stil. Vi ställde fem frågor till Hanna Wallsten, författare och journalist, aktuell med bearbetningen av Nya Testamentet, NT, till lätt svenska.
Läs hela artikeln (öppnas i nytt fönster)

Lustfylld läsning blir naturlig aktivitet på fritids

Läslust och lättläst hänger ihop. På Rosenvalls fritids i Söderhamn är lättlästa böcker favoriter bland de lässugna barnen. Och det är just läslusten som står i fokus i projektet ”lättläst på fritids”.
Läs ett reportage om projektet (öppnas i nytt fönster)

Läsande och reflektion på Kulturcentrum Skåne

– När vi har gemensam högläsning följer otroliga samtal, vilket jag skulle säga är kärnan i vår bokcirkel. Här finns det möjligheter att fritt tolka boken och dra paralleller till omvärlden och till sig själv, berättar kulturpedagogen Jenny Friman.
Läs hela artikeln (öppnas i nytt fönster)

Saeed lär sig svenska med lättlästa texter

Saeed Saeedi från Afghanistan kom till Sverige för två år sedan. Då talade han dari, persiska och lite engelska. Men med böcker på lättläst svenska har han snabbt kommit in i det svenska språket.
Läs hela artikel om Saeed (öppnas i nytt fönster)

David Mohseni - från flykt till författare

Många afghanska barn flyr fattigdom och förtryck. De flesta flyr ensamma. Vad lämnar de i sitt hemland? Vad upplever de på vägen? Ta del av David Mohsenis historia som finns utgiven på LL-förlaget.
Läs hela artikeln om David (öppnas i nytt fönster)

- Nervöst att ta itu med en älskad klassiker, berättar författaren Cecilia Davidsson

Cecilia Davidsson som häromåret gjorde succé med sin lättlästa version av Vilhelm Mobergs Utvandrarna kommer nu med uppföljaren. Invandrarna har just släppts på LL-förlaget.
Läs hela artikeln med Cecilia (öppnas i nytt fönster)