Välkommen på Lättlästdagen på Kulturen i Lund!
Den 22 november är det dags för Lättlästdagen. En inspirerande och lärorik heldag för dig som är intresserad av språk, läsning och begriplighet – eller som arbetar med personer som har behov av lättläst litteratur.
På programmet står ett samtal med författaren Nicolas Lunabba om språk, skrivande och socialt engagemang. Du möter också tillgänglighetsexperten Karin Forsell som förklarar hur alla kan skriva tillgängliga texter med hjälp av AI-verktyg, författarna Mårten Melin och Moa Eriksson Sandberg som diskuterar betydelsen av lättläst litteratur och knep för att fånga läsarna på bara några få tecken, och språkforskaren Ellen Bijvoet som talar om attityder till svenska med brytning.
Författaren och konstnären Henrik Wahlström kommer att tala om hur psykiatriska tillstånd kan påverka kreativt skapande och om vikten av en större öppenhet kring hur vi mår. Bibliotekarierna Åsa Bengtsson och Karin Westeman berättar om sitt arbete med att engagera och inspirera läsombud i Lunds kommun. Maria Lorentzon, redaktör vid Digiteket, presenterar en ny digital kurs om läsombudets roll och funktion som är framtagen av Digiteket och Myndigheten för tillgängliga medier.
Lättlästdagen arrangeras av Språktidningen, Nypon & Vilja förlag i samarbete med MTM, Myndigheten för tillgängliga medier. Biljetter kostar 2 600 kronor exklusive moms. I priset ingår föreläsningar, lunch och fika. Moderatorer är Alle Eriksson, förläggare på Vilja förlag, och Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen.