LL-Förlaget är en del av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.

Myndigheten för tillgängliga medier logotyp

LL-Förlaget är en del av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.

Författarporträtt: Josephine Selander

Josephine Selander har utbildat yogalärare i över 15 år. Nu har hon skrivit en lättläst yogabok som i text och bild presenterar olika positioner.

Josephinesida
Yogan håller mig stark och rörlig. Precis som många andra sitter jag dagarna i ända, och yogan blir en motpol till det, säger Josephine Selander

Hur kommer det sig att du började med yoga?

Flera olika vägar ledde mig till yogan. Med en bakgrund som dansare sökte jag en träningsform där jag fick använda hela kroppen. Jag mediterade mycket men tyckte att det var för stillasittande. Samtidigt pluggade jag idéhistoria och blev alltmer nyfiken på indisk filosofi. Yoga band samman allt detta för mig.

Vad ger yogan dig idag, många år senare?

Den håller mig stark och rörlig. Precis som många andra sitter jag dagarna i ända, och yogan blir en motpol till det. Genom de meditativa aspekterna ger yogan mig också en stillhet i sinnet. Jag kan känna mig stressad eller splittrad eller trött, men efter bara en kvarts yoga är det som att jag kan starta om. Sinnet samlar sig. Det blir tomt och stilla inombords på ett väldigt rofyllt vis.

Vad brukar nybörjare säga att de först uppskattar med yoga?

Alla börjar yoga av olika skäl, så det finns olika svar på den frågan. För någon som tränar mycket annat kan yogan hjälpa till med rörligheten och ge en känsla av att landa i kroppen. Någon som sällan tränar kanske känner av sina muskler – och faktiskt uppskattar att få träningsvärk! Yogan kan få stressade personer att känna sig grundade. Många med utmattningssyndrom säger att det är skönt att få utföra något fysiskt utan att bli för trött.

Hur vill du att din bok Börja yoga ska användas?

Den här boken är som en verktygslåda. Jag vill att du ska testa dig fram själv. Fråga dig själv vad du behöver. Känner du dig stel? Då kan övningarna som tränar rörlighet passa. Känner du dig orolig och splittrad? Fokusera då mer på andningsövningarna. Jag tycker det är viktigt att göra yogan till sin egen. Utforska den och se vad du tycker om. Det kan kännas enkelt, svårt, lätt eller tungt – du kan påverka ditt yogaprogram så att det passar dig och dina behov.

Läs mer om boken Börja yoga.