LL-Förlaget är en del av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.

Myndigheten för tillgängliga medier logotyp

LL-Förlaget är en del av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.

Charlotta Kåks Röshammar är frilansjournalist, förlagsredaktör och ansvarig utgivare för litteraturtidningen Parnass.

Charlotta Kåks Röshammar

Varför ville du skriva Att jobba i Sverige?

Jag ville skriva en bok där man kan inspireras av andra som flyttat till Sverige, och som lyckats ta sig in i samhället. Det är tufft för många, och arbetslösheten är ju lite högre i grupper som inte är födda här. Jag ville gärna lyfta fram personer med olika yrken, ursprung, utbildningsnivåer och kön.

Det är många starka berättelser i boken, hur berördes du av dem?

Jag har berörts jättemycket av varenda en som är med i boken. Som till exempel Rafal och Zeina som fick fly med sina barn när bomberna slog ner i husen omkring dem. Man känner sig ganska liten när man tänker på allt de gått igenom. Alla har haft det tufft i sina hemländer, och så klart har det varit tufft i Sverige också. Men det har gått bra för alla, och det känns viktigt att lyfta, även om vägen dit har varit svår och krokig.

Kan du berätta lite om någon av personerna i boken?

Najma kom till Sverige från Somalia. Hon hade jobbat som frisör och hennamålare i hemlandet. Najma skulle behöva plugga tre år för att få verka som frisör i Sverige men hon ville börja jobba tidigare. På Arbetsförmedlingen träffade hon en handledare som tipsade om en svetsutbildning. Först tänkte hon att svetsning ligger ganska långt ifrån hennamålning, men hon insåg snart att båda yrkena handlar om precision och att vara stadig på handen. Najma sökte in till utbildningen och idag är det Najma som utbildar elever på samma svetsskola.

Vilka hoppas du ska läsa den här boken?

Jag hoppas att de som har kommit nya till Sverige ganska omgående ska kunna ta till sig boken. Även om man inte förstår all text, så är det många bilder som kan inspirera till att hitta nya vägar i livet.

Läs mer om boken Att jobba i Sverige.

Ta del av handledningen till Att jobba i Sverige, (mtm.se, öppnas i nytt fönster).