LL-Förlaget är en del av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.

Myndigheten för tillgängliga medier logotyp

LL-Förlaget är en del av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.

Författarporträtt: Bengt Fredrikson och Moa Candil

Moa Candil och Bengt Fredrikson är journalister och författare med lång erfarenhet av lättläst, framför allt från den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor. De har båda skrivit flera faktaböcker på lätt svenska. Varför konst? är utvecklad i samverkan mellan Moderna Museet och LL-förlaget.

Moaochbengt
Bengt Fredrikson och Moa Candil. Foto av Anna Svanberg

Varför har ni skrivit en lättläst bok om konst? Och hur har ni arbetat?

Moa: För att konst är spännande! Konsten är ett sätt att dela känslor och tankar, utan att använda ord. Genom konsten och hur den tagits emot kan vi lära oss mycket om historien och samhället. Vi har haft ett nära samarbete med Moderna Museet och några av landets främsta konstexperter. De har hjälpt oss med urval och analysen av konstverken. Flera av verken är otroligt komplexa, så det var utmanande att förklara dem på lätt svenska utan att tappa allt för mycket.

Bengt: Eftersom vi inte är några konstexperter känner vi oss jämställda med läsaren. Vi har inte skrivit eller förklarat något med ett ovanifrån-perspektiv. Vi hoppas att vi avdramatiserar konsten ihop med läsaren.

Hur hoppas ni att boken ska användas?

Bengt: Kanske kan boken få fler att vilja uppleva konst, gärna personer som inte brukar gå på museer. För den som redan uppskattar konst så kanske den kan bidra med nya perspektiv.

Moa: Jag hoppas att boken ska väcka nyfikenhet. Du behöver inte veta något eller vara på ett speciellt sätt för att njuta av konst. Konst är för alla!

Många av konstnärerna i boken har varit före sin tid, och deras verk har ansetts farliga eller fula. Varför väcker konst så mycket känslor?

Bengt: Nya saker provocerar, nytt tänkande provocerar. Så har det nog alltid varit, och det gäller ju inte bara inom konstvärlden utan även politiskt och vetenskapligt till exempel. Men det är lättare att ha åsikter om konst.

Moa: Det som är speciellt med konsten är att den går bortom det vi kan säga eller skriva. Det tror jag gör att den kan ha en så stark påverkan.

Har ni något eget favoritverk ur boken?

Moa: Svart och vit från 1915, av Kazimir Malevitj. Det fascinerar mig att en svart och vit rektangel kan vara så laddad att verket fick gömmas undan och smugglas ut från Moskva till Stockholm.

Bengt: Etel Adnans titellösa verk från 2014 blev jag omedelbart förtjust i. Att måla solen fyrkantig sätter i gång tankarna direkt, och är ett så tydligt exempel på någon som tänker annorlunda.