Våra språknivåer

LL-förlaget gör böcker på tre olika språknivåer: 3 - lätt, 2 - lättare och 1 - lättast.

Bild-Nivåer.jpg
Utvandrarna - Nivå 3, Axel var idiot - Nivå 2 och Anna på Brännö - Nivå 1

Nivå 3 - Lätt

De skönlitterära böckerna kan vara lite längre, innehålla ovanligare ord och längre meningar än böckerna på nivå ett och två. Bisatser och bildspråk förekommer. Handlingen kan hoppa något i tid och rum och ha ett aningen större persongalleri.

Faktaböckerna tar upp ämnen som kräver viss förförståelse men de är alltid illustrerade med bilder som stöder texten.

Exempel: Utdrag ur Utvandrarna

Karl Oskar och Kristina packade Amerikakistan. I bottnen la de ner tunga saker av järn och stål: yxor, tänger, knivar och andra verktyg. Karl Oskar la ner sin bössa. Robert la ner drag och krokar och andra fiskeredskap.

Kristina packade ner sina strumpstickor, sin ullsax och redskapen för att göra garn av lin. Men mycket fick de lämna kvar. Kristina kunde varken ta med sig vävstolen eller spinnrocken. Hon visste att hon skulle sakna dem i det främmande landet.

(Författare Vilhelm Moberg, återberättare Cecilia Davidsson)

Nivå 2 - Lättare

Handlingen är enkel, väldisponerad och kronologisk. Ord och uttryck är välkända, meningarna korta. Det förekommer bisatser, men mest består texten av huvudsatser.

Handlingen innehåller få karaktärer, och färre person och miljöbeskrivningar än nivå tre. Kapitlen ska vara korta, ofta mellan tre och åtta sidor i den färdiga boken.

Böckerna är ofta illustrerade, men bilderna kan vara färre och mindre redovisande än på nivå ett. Pocketböcker och andra korta skönlitterära böcker på nivå två saknar för det mesta illustrationer.

Exempel: Utdrag ur Axel var idiot

Det är höst och börjar bli kallt ute. Alfhild är noga med att svepa in Axel i tyg när de går ut. Först lindar hon honom hårt i ett bandage av bomullstyg. Så gör många mammor. De tror att bandaget gör barnen rakare i kroppen. Alfhild sveper också in Axel i en varm filt.

Bondgården är full med ljud av olika slag. Tuppen gal och hönorna skrockar. En dräng hamrar och sågar. Hästarna gnäggar och klapprar med hovarna. Axel hör alla ljuden.

(Författare Mats Ahlsén)

Nivå 1 - Lättast

De här böckerna innehåller endast lite text, ofta bara några meningar per sida. Ordvalet är enkelt, meningarna korta och fullständiga – vi skriver alltid ut hjälpverb och pronomen.

De skönlitterära böckerna har i regel en eller två tydliga huvudpersoner. Fackböckerna behandlar ett konkret och av- gränsat ämne.

Böckerna har många illustrationer och/eller foton som bär en stor del av berättelsen. Ofta handlar de om vardagliga situationer som läsaren kan känna igen sig i.

Exempel: Utdrag ur Anna på Brännö

På Brännö bor det många musiker. Anna känner de flesta av dem. Ibland är hon med i ett band som heter Brännöpojkarna.
Ibland är hon med i ett band som kallas De Ökända.

Det är sista dansen på Brännö brygga. Anna vill gärna vara med när De Ökända spelar. Men först ska bandet bestämma en låtlista. De pratar om vilka sånger de ska sjunga. De pratar om vilken ordning de ska spela dem i.

(Författare Agneta Slonawski)