Nytt om lättläst

Här samlar vi nyheter och artiklar som handlar om läsning och lättlästa böcker.

Studieförbundet vuxenskolan instiftar lättläst-pris

Studieförbundet Vuxenskolan (SV) instiftar ett litteraturpris för lättläst med namnet ”Studieförbundet Vuxenskolans lättläst-pris”. Priset är om 50 000 kronor med utdelning varje år och priset ges till författare och återberättare av nyligen utgiven litteratur på lättläst. 

Läs pressmeddelandet här

Att skriva Sveriges historia lättläst

Bengt Fredrikson, chefredaktör för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor och författare till flera böcker på lättläst om historia och historiska personer. Nu är han aktuell med Sveriges historia – Från istid till EU. Vi ställde honom fem frågor.
Läs intervjun med Bengt Fredrikson

Hur gör man lättläst av Vilhelm Moberg?

Att återberätta en klassiker så att det blir enkelt att läsa och förstå. Det behöver inte nödvändigtvis vara lätt att göra. Cecilia Davidsson och Johan Werkmäster berättar om hur en kär klassiker blev lättläst.
Läs intervjun med Cecilia och Johan (öppans i nytt fönster)

Hur var det att bearbeta Nya Testamentet till lätt svenska?

− Det var fantastiskt lärorikt. Jag lärde mig mycket om bibelberättelserna, historia och om de olika typerna av texter som finns i Nya testamentet. För en skribent är Bibeln en rik skatt att ösa ur när det gäller språk och stil. Vi ställde fem frågor till Hanna Wallsten, författare och journalist, aktuell med bearbetningen av Nya Testamentet, NT, till lätt svenska.
Läs hela artikeln (öppnas i nytt fönster)

Lustfylld läsning blir naturlig aktivitet på fritids

Läslust och lättläst hänger ihop. På Rosenvalls fritids i Söderhamn är lättlästa böcker favoriter bland de lässugna barnen. Och det är just läslusten som står i fokus i projektet ”lättläst på fritids”.
Läs ett reportage om projektet (öppnas i nytt fönster)

Läsande och reflektion på Kulturcentrum Skåne

– När vi har gemensam högläsning följer otroliga samtal, vilket jag skulle säga är kärnan i vår bokcirkel. Här finns det möjligheter att fritt tolka boken och dra paralleller till omvärlden och till sig själv, berättar kulturpedagogen Jenny Friman.
Läs hela artikeln (öppnas i nytt fönster)

Saeed lär sig svenska med lättlästa texter

Saeed Saeedi från Afghanistan kom till Sverige för två år sedan. Då talade han dari, persiska och lite engelska. Men med böcker på lättläst svenska har han snabbt kommit in i det svenska språket.
Läs hela artikel om Saeed (öppnas i nytt fönster)

David Mohseni - från flykt till författare

Många afghanska barn flyr fattigdom och förtryck. De flesta flyr ensamma. Vad lämnar de i sitt hemland? Vad upplever de på vägen? Ta del av David Mohsenis historia som finns utgiven på LL-förlaget.
Läs hela artikeln om David (öppnas i nytt fönster)

- Nervöst att ta itu med en älskad klassiker, berättar författaren Cecilia Davidsson

Cecilia Davidsson som häromåret gjorde succé med sin lättlästa version av Vilhelm Mobergs Utvandrarna kommer nu med uppföljaren. Invandrarna har just släppts på LL-förlaget.
Läs hela artikeln med Cecilia (öppnas i nytt fönster)