Lektioner till våra böcker

På Skola-webben på mtm.se hittar lärare lektioner till många av våra böcker!
Till våra Skola-sidor

fb

Andra skriver om oss

Det finns mycket kraft och inspiration att hämta från historiens hjältinnor. Boken är rikt illustrerad med serieliknande bilder som ger boken en extra krydda. Personalen på Biskopsgårdens bibliotek tipsar om Sara Telemans Rösträtt för kvinnor

Boken rekommenderas därför varmt för den som vill läsa en lättläst, spännande bok som man inte glömmer direkt man har lagt ifrån sig den. Barnboksbloggen om Fallet Anna Frid

Böckerna har också grymt snygga omslag som lockar till läsning. De korta meningarna och prosan som är uppställd snarare som en luftig dikt istället för en kompakt text gör det till ett nöje för vem som helst att läsa om den vackra röda drömtraktorn, de busiga hästarna och den oemotståndliga katten som nästlar sig in i Oves hjärta! Tidningen Kulturen om Drömtraktorn 2 och En man som heter Ove

Kickboxaren 2 Fightern är den efterlängtade fortsättningen på Kickboxaren! Äntligen skulle jag vilja säga, och jag sträckläste den. Lika lättläst och spännande som den första. Bloggen Drömbibblan (Enköpings bibliotek).

Det är ingen lätt uppgift att förklara Albert Einsteins teorier. Det är en ännu svårare uppgift att förklara dem lätt och lättläst. Men Bengt Fredrikson klarar det hela med pedagogisk finess och avväpnande humor. Aldrig har det väl varit så roligt att ta del av genialiska tankar. Tidningen Kulturvinden om Albert Einstein - det modiga geniet.

Mina kanske två absoluta favoriter i Mördaren i parken och andra skräckberättelser är "Mördaren i parken" och "Döden på tallriken". Det är kanske de minst suggestiva, men jag gillar rivet jag känner efter att ha avslutat dem. De mer suggestiva berättelserna kommer strax härefter, kan också meddelas, då jag gillar alla fem berättelser skarpt. Så skriver Elina på bloggen I Elinas hylla

Dessutom är detta en mycket fint skriven bok som berörde mig starkt. Med enkelt, kortfattat språk och många bilder lyckas Ahlsén beskriva en hel människas liv, och som läsare får jag komma Axel och hans familj nära. Axel var idiot bör alla människor läsa. Jag kommer att bära med mig historien om Axel länge. Så skriver Andrea Zackrisson på bloggen Bibliophilia.se.

Sofia Nordin gör det igen! Snöstormen är en lättläst och välskriven bok om överlevnad och utlämnade ungdomar, så skriver Cirkbloggen (Medioteket Stockholm).

 

Stockholm läser Sodomsäpplet av Bengt Martin

sthlm_laser_2

Bengt Martin föddes 1933 i Stockholm. Efter skolgången arbetade han som först skådespelare, men kom att bli allt mer intresserad av att skriva böcker.

Martin debuterade 1964 med Långsamvakenramsan och blev efter debuten en mycket flitig och omskriven romanförfattare. Böckerna handlade ofta om hur det var att leva som homosexuell i samtidens Stockholm.

BM1968 kom Sodomsäpplet, den första delen i en triologi på just det temat. De två följande böckerna heter Nejlikmusslan och Finnas till. Bengt Martin var tillsammans med sin man Hanz de första som 1968 i svensk TV berättade om att vara homosexuell.

1970 fick han tidningen Vi:s litteraturpris för ungdomsboken - Huset i Sibirien - första delen i en serie om uppväxten i stockholmsstadsdelen med det ryskklingande namnet.

Martins självbiografi Jag ångrar ingenting utgavs 1981. År 1984 skrev han om vännen och författaren Sonja Åkessons liv.

Bengt Martin dog 2010, 76 år gammal.

Årets bok för Stockholm läser

2017 utsågs Sodomäpplet till årets Stockholm läser-bok utav Stockholms stadsbibliotek. Det innebär att det under året kommer att finnas många aktiviteter kring boken: studiecirklar, författarsamtal m m. I mars kommer boken ut som lättläst på LL-förlaget.

Du kan förhandsbeställa Sodomsäpplet
i vår bokhandel!

Läs mer om cirklar, möten, Bengt Martin
och boken på Stadsbibliotekets blogg

 

Dela på Internet: