På flykt till Sverige

Iran_DavidNY BOK:
Ligger Sverige i Iran av David Mohseni

När David är 10 år flyr han från talibanerna i Afghanistan. David är på flykt i fyra år innan han kommer till Sverige. I flera år bor och jobbar han i en källare i Iran. Som betalning får han mat och sängplats.

Flera gånger under flykten skadar han sig så illa att han nästan dör. En stark överlevnadsinstinkt tar honom igenom umbäranden som ingen borde uppleva.

Läs Davids starka och personliga berättelse:

"För första gången i mitt liv satt jag i en båt. Jag hade aldrig sett så mycket vatten. Jag kunde ju inte ens simma. Vi var en sandkornsö i ett jättehav.
Med två paddlar och inga flytvästar gav vi oss iväg."

Läs ett längre reportage med David Mohsein
(ur Läsliv, nr 1 2017)

Proväs några kapitel ur Ligger Sverige i Iran

Boken i vår bokhandel

Ur Bibliotekstjänsts recension

"Boken är skriven på enkel svenska, men den förmedlar på ett känslomässigt starkt sätt pojkens utsatta läge. David Mohseni har tidigare utgivit en novell om flykten, men här har han på ett fantastiskt sätt gestaltat flykten i dokumentärromanens form. Det är en intensiv och känslofylld skildring om barnets utsatthet, skriven i jagform, vilket skapar en närhet till huvudpersonen. Överlevnadsinstinkten är stark och Dawod har ibland ofattbar tur när han träffar på snälla människor. Det är en gripande bok som säkert kommer att få stor uppmärksamhet både bland unga och vuxna."

Agneta Warheim