Jan-Ewert Strömbäck

Författarbild: Jan-Ewert Strömbäck

Under många år skrev jag om det som händer på våra jobb. Om arbetsmarknad och arbetsmiljö. Det gör jag fortfarande. Som journalist och författare. Min bok ”Aldrig mera mobbning” (LL-förlaget - slutsåld) handlar om hur barn och vuxna som mobbas kan hantera sin situation. En sorts handbok, alltså.

Numera skriver jag också om migration, berättar om människor som har flyttat eller flytt och fortsatt leva på en ny plats. Min bok ”Min farbror blev svenskamerikan” handlar om den omfattande emigrationen från Sverige till Amerika. När man talar om emigrationen, tänker många på Vilhelm Mobergs romanfigurer Karl Oskar och Kristina. Men de flesta som emigrerade blev inte farmare, utan industriarbetare, hembiträden och entreprenörer. Det ville jag visa med min bok.

I april kommer Upp till kamp, historien om första maj i Sverige och USA.

Jag bor med min familj i Stockholm, i Årstadal, ett område som har vuxit ihop med innerstan. Årstadal var först en förstad med bostäder, blev sedan ett känt industriområde och är nu ett område med bostäder igen. Allt ändras. Så är det. Och så har det alltid varit.

Dela på Internet:

Böcker utgivna av Jan-Ewert Strömbäck