Gudrun Wessnert

Författarbild: Gudrun Wessnert

Du är en mångsidig författare, du har skrivit barnböcker, ungdomsböcker och faktaböcker. Vad är roligast?

- Allt men bäst är när jag kan fantisera fritt kring en kärna av sanning.

Du rör dig inom många olika genrer såsom historia och fantasy. Är det ämnen som ligger nära varandra? Jag menar att man ofta lägger fantasyskildringar i historisk tid?

- Fantasyberättelser utspelas ibland i en medeltida värld. Mina böcker Spindelbarnen och Rävbarnen är fantasy som utspelas under 1800-talet i en hård verklighet med barn som far illa. Jag tycker om att utforska olika tider, det
finns alltid något att upptäcka.

Medeltid är kanske din specialitet, det som ligger dig varmast om hjärtat. Vad är det med medeltiden som fascinerar människor idag.

- Medeltiden ligger många hundra år bak i tiden och samhället var annorlunda. Men vi kan ändå känna igen oss: man byggde städer och kyrkor, skrev lagar, följde modet, inrättade bibliotek och mycket mer som hör vår värld till.
Människor trodde på mirakel på medeltiden och var kanske mer hängivna än vad vi är idag. Det är sådant som är tilltalande för en författare, något att fantisera kring.

Du har skrivit om personer i historisk tid bl a om den fascinerande Heliga Birgitta. Det känns som ett riktigt porträtt av henne.Hur gör du för att komma människor så nära, så att säga bli bekant med dem?

- Jag läste mycket om Birgitta och till slut började hon få ett eget liv i mitt huvud. När jag började skriva om henne var det som om hon själv höll i pennan (fast jag skriver på dator). Och jag blev inte av med henne förrän boken var klar. Vi var sammanboende under en tid!

Just Birgitta levde ju för flera århundraden sedan. Du har också skrivit om människorna i Gamla stan i Stockholm, om Stockholms blodbad där Kristina Gyllenstierna har "huvudrollen" hur har du kommit dem in på livet?

- Samma sak här. Jag läser om människor som levt en gång. De tar form i mitt huvud och sedan får fantasin göra resten. Jag tänker också på att jag kunde ha varit en av dem.

Du har gjort många böcker för LL-förlaget. Även där inom olika genrer. Är det viktigt att skriva Lättläst-böcker?

- Jag älskar att skriva lättläst. Det är en utmaning. Och att skriva lättläst påminner om poesi: rytmen och orden ska samverka. Texten ska kännas som en dans, vara oväntad, lustfylld, spännande och lätt att läsa.

Måd Olsson intervjuade Gudrun Wessnert

Fotograf: Ulf Lundin

Dela på Internet:

Böcker utgivna av Gudrun Wessnert