Agneta Slonawski

Författarbild: Agneta Slonawski

Min första bok kom ut 1985. Den heter Länge leve Saltholmens kallbad och är en fotobok om livet i en oas vid havsbandet, inte långt från vid elvans ändhållplats. I boken finns svartvita bilder på nakna människor i alla åldrar.

Tio år senare hade jag gått ut Journalisthögskolan och gjorde Lilla Bommen – Göteborgs sista ungkarlshotell. Den innehåller berättelser av män, bostadslösa och hemlösa, som har Lilla Bommen som tillfälligt hem.

Efter att jag arbetat som journalist i drygt tio år var jag sugen på att göra en ny bok. Dessutom hade jag en dröm om att besöka det nybyggda biblioteket i Alexandria. Den resan resulterade i boken om tolvåriga Esraa i Egypten.

Fotografen Emelie Asplund och jag följde henne i en vecka och var med i skolan, på släktkalas och balettlektioner.
Den boken var första gången som jag skrev lättläst. Det var både svårt och roligt. Annars skriver jag mest reportage om människor och mötesplatser i livet. Däremellan blir det ett och annat porträtt och resereportage.

Å 2008 kom jag ut med ytterligare en bok – Bara bröst. Den består av nakna berättelser av kvinnor som pratar om sina egna bröst. Det var en rolig bok att göra.

Tillsammans med fotografen Carolin Freiholtz har jag gjort boken Shakiba ny i Sverige, om ett ensamkommande flyktingbarn. Shakiba föddes i Afghanistan men bodde i Iran när hon flydde till Sverige, 16 år gammal. “Jag tycker att den skulle passa mycket bra att använda i undervisningen av vuxna invandrare, t.ex. som underlag för diskussion.” skrev Marianne Ericson (Bibliotekstjänst) om boken.

Jag tycker om mötet med människor och att lyssna på historier. Ibland resulterar det i en text som blir till en novell eller reportage. Förutom skrivandet arbetar jag som mentor och med skrivarkurser.

När jag inte skriver håller jag till på Brännö där jag bor och paddlar kajak och vinterbadar.

Böcker:
Länge leve Saltholmens kallbad, Tre böcker förlag 1985
Lilla Bommen – Göteborgs sista ungkarlshotell, Tre böcker förlag 1995
Esraa i Alexandria i Egypten, LL-förlaget 2007
Bara bröst Lystra förlag 2008
Anna på Brännö, LL-förlaget 2016

Bild: Christer Olofsson/Henrik Sellin

Dela på Internet:

Böcker utgivna av Agneta Slonawski